Apariție editorială: Iuliana Băncescu, Procesiunile de la Mănăstirea Moisei
Luna august reprezintă momentul mult așteptat al prosesiilor care se îndreaptă de pe Văile Izei și ale Vișeului către Mănăstirea Moisei, aducând cântări de mărire Fecioarei Maria, manifestare unică în lume.
În anul 2013, începutul acestei luni a fost marcat de apariția primei lucrări științifice despre procesiunile de la mănăstirea noastră, aparținând cercetătoarei Iuliana Băncescu, de la Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, tipărită cu binecuvântarea și cu un cuvânt înainte al IPS Iustin Hodea Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Având 200 de pagini, într-o prezentare grafică elegantă, cartea reprezintă rezultatul unor studii temeinice, desfășurate între 1993 și 2012., în zona Moiseiului și a localităților din care vin prosesiile spre mănăstire.
Lucrarea este structurată în trei secțiuni: prima constituie o dizertație despre valoarea procesiunilor de la Moisei, în română și franceză, a doua cuprinde o culegere de cântece de procesiune, cântece închinate Maicii Domnului și mamei, iar a treia parte conține fotografii cu valoare etnografică, în care sunt surprinse cele mai importante momente ale prosesiilor.
Autoarea a ajuns la concluzia că „mersul în prosesie la mănăstirea Moisei cu prilejul Adormirii Maicii Domnului este. în prezent, un complex ritual creștin și popular, asimilat cultului de supra-cinstire (hiperdulie) a Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă”.
Începuturile mersului în prosesie este fixat la mijlocul secolului al XVIII-lea, existând o legătură între procesiuni și Unirea cu Roma a Bisericii Ortodoxe.
Supraviețuind epocii comuniste, prosesiile sunt o marcă a ortodoxiei românești, desfășurată după un ritual pe care cercetătoarea îl descrie în detaliu, de la repetițiile care au loc în fiecare biserică din zonă până la manifestările ce au loc în spațiul mănăstirii, în ziua Hramului: rugăciune, mersul pe jos până la mănăstire, înconjurul bisericii, închinare la icoane și troițe, dar mai ales la icoana Maicii Domnului, primită în dar de mănăstire de la un călugăr de la Athos.
Prin toate aceste caracteristici, cartea Iulianei Băncescu se constituie într-un argument solid pentru includerea procesiunilor de la Moisei în patrimoniul imaterial al UNESCO.
0 Comments