Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

69 de ani de la Masacrul de la Moisei

[singlepic id=547 w=320 h=240 float=left]

Astăzi  comemorăm 69 de ani de la un eveniment tragic al istoriei noastre, masacrul care a avut loc în comuna Moisei la 14 octombrie 1944. Comise de trupele horthyste aflate în retragere, atrocităţile acelei zile au cuprins uciderea într-o casă  a 29 de români, prizonieri în lagărul de muncă forţată de la Vişeu de Jos,  şi incendierea satului nostru, focul zărindu-se de pe Valea Izei, unde moiseienii se aflau în refugiu.

În zilele noastre, când patriotismul este catalogat de mulţi drept învechit, întoarcerea la eroii de la Moisei se dovedeşte absolut necesară. În cinstea eroilor care au murit atunci, locuitorii din comuna Moisei şi artişti din întreaga ţară au realizat opere menite să ne aducă mereu aminte de jertfa lor pentru neamul românesc.

În 1966, sculptorul Vida Gheza realizează din lemn Monumentul eroilor ţărani de la Moisei, reconstruit din piatră în 1973, care avea să facă înconjurul lumii, autorul lui putând fi pus oricând alături de Brâncuşi, după cum precizează Constantin Prut într-o analiză a ansamblului. Potrivit acestuia, Monumentul reprezintă „sinteza spiritualității românești atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocația ordinii, a echilibrului psihic și cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau din spațile de evocare brâncușiene”.

[singlepic id=1148 w=320 h=240 float=none]

Secvență din montajul muzical-literar Balada eroilor de la Moisei, pus în scenă de profesoara 

Irina Bercea, anii ’70 

Spațiu al unei tragedii istorice, Moiseiul poate deveni un simbol al reconcilierii româno-maghiare, loc  în care istoria își va vindeca rănile. La Moisei, ultima frontieră a morții ar putea deveni prima frontieră a împăcării, după modelul franco-german.

Gicu Popilean- Letopiseț la Moisei (versuri: Adrian Păunescu, montaj audio: Vasile Danci Moroşanu)

Nicolae Sabău- Balada eroilor de la Moisei (versuri: Isidor Râpă, Irina Bercea)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment